Grupul de initiativa Cartierul Floreasca

vrem sa pastram caracteristica

Manifest pentru Cartierul Floreasca !

2 comentarii

Desi multi doresc sa il completeze si sa il personalizeze dupa propriile interese, avem un cartier inca frumos – Floreasca.

Ideea dezvoltarii orasului pe locul unde se afla Hipodromul Floreasca a aparut odata cu cresterea populatiei orasului, dupa Primul Razboi Mondial –  istoricul este foarte bine documentat in articolul lui Răzvan Voinea si Dana Dolghin:

atelier liter net istoria floreascahttp://atelier.liternet.ro/articol/12780/Razvan-Voinea-Dana-Dolghin/Parcelarea-Floreasca-povestea-unuia-dintre-cel-mai-atractive-cartiere-din-Bucuresti.html

Necesitatea de locuinte a fost rezolvata coerent in anii ’60 – realizandu-se un cvartal sistematizat si dotat corespunzator tuturor standardelor vremii.  A functionat bine in anii
comunismului. Locuitorii lui, oameni activi in perioada mentionata, azi au ajuns la senectute. Este greu sa schimbi ceva in interiorul constructiilor imbatranite odata cu locuitorii lor …

… dar in exterior lucrurile stau altfel. Spatiile verzi, care in
timp au creat farmecul locului, sunt foarte tentante pentru dezvoltatorii de ocazie. Nu conteaza ca trama stradala nu suporta cresterea demografica care vine impreuna cu cresterea traficului, nu conteaza  ca poluarea in crestere  nu poate fie ponderata fara vegetatie, nu conteaza ca in loc sa vezi un copac pe fereastra vei vedea pe vecinul in bucatarie – la cativa metri distanta. Conteaza ca cei ce se improprietaresc, cu concursul unor autoritati locale, sa isi faca afacerea – construind prost pe un teren inca scump, vanzand apoi „foarte bine”.

PUZ Floreasca_ps2

Acum mai bine de 10 ani s-a realizat un P.U.Z. pentru Cartierul Floreasca – coerent, bun pentru oras. Primarul Sectorului 2 – Domnul Neculai Ontanu, ne promisese respectarea acestuia, afisandu-l chiar pe un panou electoral. Din pacate, desi avem acelasi primar, constructiile noi au cotropit cartierul, iar P.U.Z.-ul a fost lasat intr-o rama la care nu se mai uita nici un angajat al Primariei Sectorului 2.

Mai jos puteti observa cum a fost afectat planul cartierului de noile constructii in perioada 2003-2013 (harta extrasa dintr-un articol HotNews, din 19.02.2013).  Dar lucrurile nu s-au oprit. Lucram la actualizarea acestuia pe baza ultimelor informatii.

H

Se vehiculeaza ideea ca a crescut populatia Bucurestiului. Fals, conform datelor demografice, fata de 2002 (1.926.334 locuitori) populatia stabila a orasului a scazut cu circa 250.000 locuitori pana in 2012 (1.677.985 locuitori); fata de 1992 (2.067.545 locuitori) scaderea este cu ~400.000 locuitori. A crescut suprafata locuibila, dar nu populatia. Locuitorilor orasului nu le este necesara aceasta imbulzire de constructii in cartierele omogene. Prin constructiile realizate, sau in curs de realizare pe spatiile verzi dintre blocurile cartierului, se reuseste doar scaderea calitatii vietii.

Este de mentionat ca, intre sectoarele capitalei, Sectorul 2 este pe ultima pozitie in ceea ce priveste spatiile verzi si numarul de arbori pe cap de locuitor – vedeti articolul HotNewss, „Cadastrul verde al Bucurestiului: Sectorul 1 este cel mai inverzit, locuitorii din Sectorul 2 au cele mai putine spatii verzi” –  http://m.hotnews.ro/stire/9144397

De aici incolo, noua – locuitorilor cartierului Floreasca, nu ne ramane decat sa facem impreuna demersurile pentru a ne salva locul unde traim. Va invitam alaturi de noi in Grupul de Initiativa Cartierul Floreasca.

2 gânduri despre „Manifest pentru Cartierul Floreasca !

  1. ne alaturam si cei din zona de nord a parcului Verdi. Dorim sa introducem in scop si parcul RADET carea este defrisat pentru clubul ilegal Chaboo. Cind este urmatoarea intilnire?

  2. Aveti RLU pentru sectorul 2? Dc da, il puteti posta pe acest forum? Va multumim!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s